לבנדר בגולן – במושב כנף
ברמת הגולן מסתתרת חלקת אלוהים קטנה וריחנית של שדות לבנדר, כמו בדרום צרפת, עם מעיין קטן ליד ויקב סמוך. העונה קצרה ויפה וכדאי להספיק לראות ולהריח.
במקום תגלו מרבדי לבנדר סגולים, שאפשר להלך ביניהם ולשאוף עמוק לריאות את הניחוח הייחודי, להתבונן בשורות סדורות של שתילי הצמח היפה ובשלל הפרפרים שנמשכים אל שפע מקורות הצוף של הסגול-סגול הזה.
לא בפרובנס, אלא כאן בישראל, במושב כנף, במרומי השיפולים המערביים של רמת הגולן.
מושב כנף הוקם בשנת 1985, ומבתיו נשקפה הכינרת, כמו גם הרי מירון, הארבל, רמות יששכר והתבור. המתיישבים היו חדורי מוטיבציה ליצור יש מאין ולהצליח. מוריס נאמן ז"ל, מדריך חקלאי מטעם החטיבה להתיישבות, שהתלמד בצרפת ונשבה בקסמי המראות והניחוחות של פרובנס, הציע לתושבים לשתול שדות לבנדר כדי להפיק מהם שמן ארומטי ושאר מוצרים.
ההצעה שלו התקבלה גם במושבים כישור ותובל בגליל התחתון, אלא שבכל המקומות הגידולים נכשלו. התברר שבפרובנס, כמות המשקעים גדולה יותר מאשר בישראל, ולכן ניתן לגדל שם לבנדר בהסתמך על ברכת הגשם בלבד. בישראל, הצמחים יבשו ומתו. רעיון גידול הלבנדר נגנז, אולם היה מי שלא שכח את החלום הריחני.
לפני כארבע שנים החליטו דני ולילך אסרף, ממקימי כנף, לנער את האבק מעל הרעיון הנושן ולהפיח בו רוח חדשה. הם החלו לשתול לבנדר, והפעם גם דאגו להשקייתו. ההצלחה לא איחרה לבוא והם שתלו עוד ועוד שטחים. כיום הם מגדלים שדה לבנדר עצום, 15 דונם גודלו, בדרום הגולן. כל עוד הפריחה בשיאה (מיוני ועד תחילת אוגוסט) החלקה הניסיונית שלהם בסמוך למושב כנף ו"עזיזו – לבנדר בגולן", מרכז המבקרים הקטן שעשוי בטוב טעם רב, פתוחים למבקרים ללא תשלום ובתיאום מראש.
במרכז המבקרים החדש, "עזיזו", המטיילים יגיעו לשדה הלבנדר שם דן החקלאי יסביר על תהליך הגידול של הלבנדר, כיצד הוא מזוקק לשמן איכותי ועל הכוורות הפזורות בשדה והדבורים העמלות על הדבש. במקום חנות קטנה, שבה ניתן לרכוש שמנים אתריים סבונים טבעיים, חליטות ושקיות ריח, שמן לבנדר ביצור עצמי, שוקולד לבנדר וליקר.