שמורת נוב: כל השנה – פריחות
לא רבים הם המקומות בארץ ישראל, בהם לאורך השנה כולה ניתן למצוא שלל פריחה, מכל הצבעים – בכל עונות השנה. אולם, כך בדיוק הוא הדבר במקום קסום, הנמצא כ-10 ק"מ בלבד מאתנחתא באפיק: שמורת נוב.
שמורת נוב – נישה אקולוגית מיוחדת במינה
שמורת נוב הוא מקום יוצא מגדר הרגיל. מדוע? מפני שמדובר באזור ביצה. למעשה, זהו שילוב של ביצה עתיקה, עם שטח בעל איכויות ניקוז לקויות, שיצרו אזור לח מאוד. הנישה האקולוגית הלחה הזו מהווה גן עדן למינים וזנים רבים של פרחים וצמחים, שחלקם אפילו נדירים באזורנו. שכן לא נותרו עוד אזורי גידול לחים שכאלה בארץ ישראל – מסיבות רבות; חלקן מטעמים בריאותיים, חלקם מטעמים הקשורים בחקלאות והפרחת השממה ועוד.
אנשי השמורות השכילו ליצור כאן שביל הליכה נוח לכולם, שבחלקו גם מונגש לעגלות וכסאות גלגלים. השביל הוא מישורי כולו, ועובר בטבעיות קסומה בין משטחים של פריחה, המשתנה מעונה לעונה. חלק מהמסלול עובר גם על גשר צף, המאפשר הצצה לצמחי המים הרבים. המסלול כמעט מעגלי, והיציאה ממנו היא במרחק לא רב מאזור החנייה.
מה פורח כאן ומתי?
- דצמבר – ינואר – זהו הזמן לפריחה משכרת בניחוחות הריחניים שלה. זהו זמן פריחת הנרקיסים. לבנים, עם כתר צהוב לראשם מקשטים הנרקיסים, מלכי הביצה כל חלקה בשמורת אחו נוב. גם העירית הגדולה, שמגיעה לגובה חצי מטר צומחת כאן יפה וורדרדה.
- פברואר – מרץ – אירוסי הביצות הצהובים. הצמח המשורטט והעדין הזה צמח פעם בארץ ישראל בכמויות רבות, אך התמעטות אזורי הביצה, הפכה את אחו נוב – לאחד האזורים המעטים בהם ניתן לחזות ביופיו של פרח מרהיב זה. בתקופה הזו גם תורמוס ההרים הכחלחל – סגלגל המרהיב ביופיו מקשט את אחו נוב בפריחתו המהממת.
- אפריל – מאי – תלתן הביצות על פרחיו העדינים ממלא פה צמוד למים את כל האזור, עם עליו הלבביים והעדינים. גם שעורת התבור וחיטת הבר, שהיא אם החיטה – זוקפת כאן ראש בעונה זו. גם הקנרס הסורי הסגול המדהים צומח כאן לתפארה, ממלא בצבעו החזק את השטח.
- יוני – יולי – אוגוסט – שיח אברהם מצוי עם עמוד מלא בפרחים סגולים קטנים, וכרפס הביצות הלבן כשמלת תחרה של כלה, ויינית חרוזה לבנה וארוכה, וכף צפרדע איזמלנית עם שלושה עלי כותרת מושלמים בצבע סגלגל עדין. כמה יופי. אפילו בימים החמים של הקיץ.
חשוב לציין שהמובא כאן הוא רשימה חלקית בלבד, המביאה רק את הפרחים המפורסמים ביותר של השמורה, אולם המגוון הוא עוד רחב. רחב… בואו בעצמכם, וראו!