בשמורה המופלאה שילוב נפלא של נוף, טבע ושרידי עבר – ריכוז ייחודי של עופות דורסים, חלקם נדירים, על שטח מצומצם; המבנה הארכיטקטוני של בית הכנסת הקדום ביותר הידוע בעולם; מצפור מיוחד שעומד על קצה המצוק ממנו ניתן לצפות בתעופת הנשרים וקיימת נקודת תצפית נוספת, המשקיפה על מפל גמלא.
בשמורה זו עוברים שני נחלים: נחל דליות ונחל גמלא שבסופו תוכלו לראות את מפל גמלא הממוקם בשמורת גמלא עצמה. לאורך הנחלים יש צמחיית מים עשירה, ובפרט הרדוף הנחלים, ערבה מחודדת ועבקנה שכיח. במצוקים ובמדרונות הבזלתיים גדלים בשפע חלבלוב מגובשש ועכנאי מגובב, ובחלקים שונים מהשמורה נמצא יער פארק בשלטון עצי אלון התבור ואלה אטלנטית.
ליבה של השמורה הוא חורבות העיר הקדומה גמלא, עיר יהודית שנחרבה בידי הרומאים בתקופת המרד הגדול (שנת 66 לספירה), וזאת לאחר שני סבבי מצור, הראשון ע"י המלך אגריפס הראשון, נמשך כשבעה חודשים בטרם הופסק המצור. המצור השני הוטל בידי המצביא הרומאי אספסיינוס, ולאחר כחודש הבקיע אספסיינוס את חומות העיר – אלא שהמגינים התעשתו והרגו רבים מהפורצים. ניסיון פריצה שני של הרומאים הצליח, והביא לחורבן העיר. לדבריו של ההיסטוריון יוסף בן-מתתיהו, נהרגו בעיר כתשעת אלפים יהודים, רבים מהם העדיפו לקפוץ מהצוקים ולא ליפול בידי הרומאים.
בחפירות במקום התגלו שרידיה של העיר הקדומה, אבני קלע, ראשי חץ ומסמרים ממכונות המצור המעידים על הקרבות הכבדים לכיבוש העיר, ואף בית כנסת מפואר, שהתקיים במקביל לבית המקדש השני – ונחשב לאחד מבתי הכנסת הקדומים בארץ. בעיר בולט ריכוז גדול ומרשים של בתי בד עתיקים.
באזור הרמה נמצא ריכוז גדול של דולמנים, מבני קבורה ייחודיים מבזלת (דולמן – שולחן אבן), המיוחסים לתקופות פרהיסטוריות. טרשי הבזלת מהווים משכן לשפני סלע, ובמרחב ניתן לפגוש גם צבאים וחזירי בר.
בתחום השמורה נמצאים גם חורבותיו של הכפר הקדום דיר קרוח, בו נמצאת כנסייה מהתקופה הביזנטית ובית בד קדום. כפר זה יושב לסירוגין והיה מיושב לאחרונה במהלך המאה ה- 20', עד למלחמת ששת הימים.
במקום יש חנות להשכרות משקפות, מזנון, שולחנות לפיקניק ואתר הנצחה למתיישבי הגולן שבו מוצבת אנדרטה שהוקמה לזכרם של תושבי רמת הגולן שנפלו במלחמות ישראל ובפעולות האיבה.