על מחנה נפח, על יוני נתניהו ועל כוח צביקה
29 ק"מ מאתנחתא באפיק השלווה – ישנו מחנה שנקרא מחנה נפח. כיום, נראה המקום שליו ושקט, אך כאן במלחמת יום הכיפורים נראו הדברים אחרת לגמרי.
מחנה נפח
בשמו הרשמי נקרא מחנה נפח, מחנה יצחק – וזאת על שמו של סגן אלוף יצחק חלפון שנהרג כאן בקרבות במלחמת ששת הימים. המחנה שהוקם כאן, בזכות גבורתם של לוחמים רבים במלחמת 67 – ניצב על אם שתי דרכים מרכזיות בגולן: כביש 91 וכביש הנפט. ברחשים הנשמעים מכל עבר בשלהי 1973 יושב פיקוד הצפון במחנה נפח, בראשותו של תת אלוף רפאל איתן, המוכר בשמו העממי יותר: רפול. הסורים מבינים את חשיבותו של המבנה ותוקפים אותו בפרוץ המלחמה באמצעות מטוסים. הפיקוד עוזב את המחנה, אך מספר לוחמים נשארים להגן עליו בחירוף נפש.
כוח צביקה
סרן צביקה גרינגולד נמצא בביתו שבקיבוץ לוחמי הגטאות ביום הכיפורים ב-1973. הוא שומע כל העת מטוסים מעל לראשו, ומבין שמשהו קורה… עוד לפני שהודיעו שמשהו באמת קורה. הוא מחליט לחבור אל חבריו במחנה נפח. בזמן שהוא מגיע – הבאלאגן כבר חוגג שם, וגרינגולד מצליח איכשהו לשים ידיו על שני טנקים, ביחד עם חברו חגי צור. בעוד כוחות השריון הסוריים מתקדמים לעבר מחנה נפח ועושים שמות בכל הבא לקראתם – מקבל סרן גרינגולד הוראה לחזור למחנה.
הוא פוקד על חגי צורי לחזור, כאשר הוא מחליט להתקדם לבדו אל מול הכוחות הסוריים. לבדו בטנק מצליח צביקה לנהוג בטנק, לעלות לעמדת ירי, לצלוף וחוזר חלילה. באופן הזה מצליח צביקה לחסל לבדו 11 טנקים סורים – בשעות החשיכה ללא שום אמצעי ראיית לילה. על לחימתו העזה קיבל סרן צביקה גרינגולד, הוא כוח צביקה – את עיטור הגבורה.
יוני נתניהו
הקרב על מחנה נפח נמשך. וב-9 באוקטובר מתחילים הסורים להנחית באמצעות מסוקים, לוחמי קומנדו ישירות אל תוך המחנה. בצד שלנו, לא נשארים חייבים ושולחים כוח מסיירת מטכ"ל שלנו, שהיה בפיקודו של יוני נתניהו. במקום מתחוללים קרבות עזים, שבסופם נהרגים 40 לוחמי הקומנדו הסורי והמחנה שב לשליטת כוחותינו. על פיקודו בקרב זה ועל קרבות אחרים שלו במהלך מלחמת יום הכיפורים – קיבל יוני נתניהו את עיטור המופת.
סיור במחנה נפח
אתם מוזמנים להגיע למחנה יצחק, הוא מחנה נפח ולהביט מכאן אל הנוף. וגם לעמוד ליד אנדרטת הטנק ולסייר בשבילים הסובבים את המחנה, ומדי פעם לפגוש בעוד אנדרטה לעוד לוחם שנפל כאן במלחמה ההיא, קצת אחרי שעת הנעילה