עין קשתות – עבר מפואר ונוף מרהיב
היה היה כאן בתקופת המשנה – יישוב יהודי יפה ומלא חיים. ואיך אנו יודעים זאת? מפני שקשתות ועמודים גבוהים נמצאו במקום ועליהם תבליטים יהודיים. דופן אחת של בית הכנסת ששכן כאן, הומה מפה לפה בנשים, ילדים, גברים וטף – אפילו השתמר בצורה יוצאת דופן, מה שהפעיל את דמיונם של הארכיאולוגים והארכיאולוגיות, והם הצליחו לשחזר באופן נהדר את בית הכנסת שעמד פה שוקק חיים באותה תקופה.
עין קשתות נמצאת במרחק של 21 ק"מ מאתנחתא באפיק, והכביש היפה שיוביל אתכם לשם, יפגיש אתכם עם הנופים המרהיבים של רמת הגולן. לנוף המקסים יצטרפו גם נחל שמך והכנרת, שלא יעזבו אתכם גם כשתצעדו אל תוך בית הכנסת המפואר של עין קשתות.
שחזור מוצלח של בית כנסת מפואר במיוחד
כאשר הארכיאולוגים עשו כאן את מלאכת החפירה והתארוך והניקיון, הם הבינו לאט-לאט שמדבור למעשה באחד מבתי הכנסת המפוארים ביותר של האזור. הארכיאולוגים תמהו כיצד התאפשר בכפר קטן יחסית, שיהיה בית כנסת מפואר שכזה, והתשובה הגיעה מהמעיין שנמצא ביישוב. במעיין שקשת בנויה מעליו (מה שנתן למקום את שמו) – היו בני המקום משפרים בדי פשתן. עבודה שכנראה הכניסה להם כסף רב, מה שאפשר להם את בניית בית הכנסת המפואר הזה.
תהליך השחזור (קימום – בשפה ארכיאולוגית מדויקת יותר) לקח זמן, והיה חלק מתהליך מרתק, שתועד בסרט ערוך היטב שיקבל את פניכם כבר בכניסתכם לאתר עין קשתות (ובערבית: אֻם אל-קַנַאטִר).
פרנסה טובה וחיי רוח מלאים
עוד לפני שתכנסו לבית הכנסת עצמו, תעברו בשבילים המלאים שלטים עם הסברים וציורים שעוזרים להמחיש בצורה נפלאה את חיי התושבים במקום. התושבים כאן התפרנסו בעיקר מגידול זיתים והפקת שמן זית, כמו גם מהלבנת בדי פשתן במעיין הקשתות, שגם אותו תפגשו בסיורכם באתר.
היישוב כאן התקיים כנראה מהמאה הראשונה ועד המאה השמינית. במאה השמינית נחרב המקום בעקבות רעידת אדמה חזקה. מטבעות רבים מזהב וכלים רבים שנמצאו בבית הכנסת וביישוב כולו – מאפשרים לנו להבין עוד קצת כמה מלא חיים, מלא תעסוקה וגם רוחני היה היישוב היהודי הזה. ממש כאן בגולן מלא היופי וההדר.