עין כנף

מי המעיין עין כנף זורמים אליו ממעיינות הנובעים לאורך כל השנה ונאגרים בבריכת אכסון מבטון, ממנה מוזרמים עודפי המים בצינור לתוך הבריכה המלאכותית הפתוחה להנאת המבקרים לאורך כל השנה. שימו לב, במקום אין שירותי הצלה והרחצה היא על אחריות המבקרים במקום בלבד.

המעין המלאכותי עין כנף הוקם לזכרו של אשר נוביק, חייל מילואים מהיישוב כנף שנפל במהלך מלחמת לבנון השנייה.
מסביב לבריכה נטעו חבריו בוסתן עצי זית, רימונים ותאנים, שיחי צבר מקומי ועצים המשמשים לצל. ברחבת הבוסתן ממוקמות פינות ישיבה וכאשר יורדים מאחורי הבוסתן למרפסת התצפית מגלים שם ספסלי נדנדה ומראה נוף מטריף על הכנרת מבעד לשפך נחל כנף.

ממש ליד המעיין נמצאים שרידי הכפר הערבי דיר עזיז, שנבנה על שרידי היישוב היהודי מזרעת כנף. היישוב מזרעת כנף שימש כיישוב יהודי בתקופת התלמוד וכלל בשטחו בית כנסת ובית בד.

בחפירות שנעשו במקום בשנות התשעים התגלו עתיקות על פיהן החוקרים משערים שבית הכנסת של היישוב היהודי נבנה במאה ה-6 לספירה. הסברה אומרת שבית הכנסת חרב ברעידת האדמה המתוארכת לשנת  749. במקום התגלו גם מדרגות המרמזות על כך שהייתה קומה שנייה למבנה בית הכנסת העתיק.

בפינה השמאלית של המבנה נמצאו שרידי במה שככל הנראה ששימשה לאחסון ארון הקודש.
על הבמה נחקקה כתובת ביוונית שבה ניתן לראות את המילה “יהודה” ואת המספר “295”, שמסמן על פי השערות החוקרים את מניין השנים לחורבן בית המקדש

את הכתובת ניתן למצוא היום במוזיאון עתיקות הגולן בקצרין לשם הועברה לשימור.
על רצפת בית הכנסת תוכלו לראות שרידי שתי שורות עמודי התמיכה העגולים ובסיסי העמודים, ששימשו כגג לבית הכנסת וחילקו את בית התפילה לשלושה מדורים.

לאחר הסיור בבית הכנסת העתיק ניתן לחזור ולפנות מערבה בשביל העולה אל שרידי בית הבד, הממוקם לפני השטחים החקלאיים של הישוב.

אזור בית הבד משמש גם הוא כמרפסת תצפית לכוון נחל אפיק, מושב רמות ומתחם לביאה.

הכניסה למקום היא בחינם.