מרפסת הר נבו

ב-1924 נולד באלכסנדריה שבמצרים אלי כהן. לימים, למד אלי הנדסה באוניברסיטת אלכסנדריה. הוא עלה לישראל ולבת ים ב-1957, וגויס בשל כישוריו הרבים למודיעין הישראלי באופן רשמי ב-1960. ב-1962 האיש הגיבור עבר אחרי מסעות בעולם להתגורר בדמשק שבסוריה. הוא שכר דירה באזור של קציני המטכ"ל הסורי, ועשה אט-אט את דרכו לליבם של האנשים, ואל לב ליבו של המטכ"ל הסורי.

מבת ים לדמשק
וכך, הפך האיש הישראלי, המרגל שחי בסוריה שנים – לאיש שנגלו בפניו בפתיחות ובישרות לב סודות רבים מיני ספור של הצבא הסורי. אותם סודות שעליהם אמר אח"כ לוי אשכול, שכיהן כראש ממשלת ישראל במהלך מלחמת ששת הימים, את הדברים הבאים: "מעשיו של אלי כהן חסכו למדינת ישראל חטיבות רבות של חיילים, והמידע שהביא לפני מלחמת ששת הימים היה מידע שלא יסולא בפז, והביא לניצחון הגדול במלחמת ששת הימים".

ב-1965 נתלה אלי כהן בכיכר מרג'ה, אחת הכיכרות המרכזיות ביותר בדמשק למען יראו ויראו. הייתה זו פגיעה אמתית של כבוד באנשי הצבא, וגם פגיעה בין חברים. שכן, היחסים החמים שיצר אלי כהן עם קציני המטכ"ל הסורי, היו חמים ואנושיים מאוד.

כמשה המשקיף אל הארץ, ולא ייכנס בה
הקשרים הללו הביאו אותו, בין השאר, להתארח פעמים רבות במועדון הקצינים של מחנה פיק. המרפסת של המועדון פורסת נוף יפיפה של הכנרת, כמו גם סוסיתא והעיר טבריה. ומכאן ישב לו אלי כהן עם "חבריו" הקצינים הסורים, והוא מביט אל ארץ ישראל כמו משה המשקיף אל עבר ישראל מהר נבו, ויודע שאינו יכול להיכנס אליה. רק להשקיף, ולראות הכול.

מרפסת הר נבו, שבמחנה פיק שוכנת כיום בקיבוץ אפיק, שבה שוכנת אתנחתא באפיק. ניתן לומר, שבזכותו של אלי כהן עומד היום הקיבוץ וכפר הנופש הקסום אתנחתא באפיק בתוכו. מרפסת הר נבו מהווה היום חלק ממסלול אלי כהן. מדובר במספר אתרים בגולן, המציינים את דרכו של אלי כהן בצמרת המטכ"ל הסורי. באופן יוצא דופן ומעורר השראה משורטטים חייו של אלי כהן, באופן נוגע לכל לב, שמגביר עוד את אהבת הארץ והאנשים הטובים שבה.